top of page

A Danuvina Alacris százhalombattai látogatása

Frissítve: 2022. aug. 24.


Fotó: Pálvölgyi Ádám & Dina Zoltán

A Danuvina Alacris 4 magyarországi megálló után 2022 augusztus 15-én érkezett Százhalombattára, mely pilot-helyszínként 3 napos hagyományörző eseménysorozattal várta a hajót.


A Danuvina Alacrist nem csak szárazföldön, de „természetes élőhelyén” a Dunán is nagy érdeklődés fogadta. A százhalombattai szakaszon hagyományőrző evezősök, valamint kenusok is kísérték. A Battaiak pedig a Klub Sirály Stégjénél igaz fesztiválhangulatban, egy hatalmas ünnepséggel fogadták a hajót, melyben a Batta Balett Stúdió is közreműködött!


Fotó: Vukoszávlyev Zorán

Százhalombattán a Danuvina Alacris legénységével együtt állomásoztak a Legio X Gemina Hagyományőrző légiósok, akik római szertartással segítették a hajósok útjait – a bemutató hatalmas érdeklődésnek örvendett. A sokszínű program augusztus 16, valamint 17-én is délelőtt 10 órától 18 óráig tartott: az érdeklődők kötetlenül kalandozhattak az egykori római tábor területén, megtekinthették a „Matrica” Múzeum időszakos – római kort feldolgozó – kiállítását, a legkisebbek történetalkotó rajzos foglalkozáson vehettek részt, de 14 órától megrendezésre került a római és népvándorláskori hagyományőrzők találkozója is.


Fotó: Gartai Nóra

A Danuvina Alacris százhalombattai látogatásával egyidőben került megrendezésre a Summerfest hagyományőrző fesztivál is, a hajó legénysége pedig a Legio X Geminával együtt, egy római Biga kíséretében, díszvendégként vonulhatott Százhalombatta belvárosában.


Fotó: Gartai Nóra

A hajó százhalombattai állomásának utolsó, rendhagyó programjaként, a KlubSirály Csónakház evezőseivel kiegészülve rengeteg érdeklődő foglalt helyet a hajóban, akik a legénység segítségével el is vitték egy körre a Danuvina Alacrist.


A háromnapos program tiszteletére megtisztult az egykori Matrica segédcsapati tábor területe, láthatóvá vált számos épület, valamint információs ábrák is segítették a a látogatók eligazodását – ebben Nyírő Lázlónak és számos százhalombattai lakosnak is kulcsszerepe volt.


Köszönjük Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatását, Török Sándor alpolgármester, Horváth Kristóf önkormányzati kommunikációs munkatárs, valamint a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park munkatársainak segítségét, akik nélkül a program nem valósulhatott volna meg!


A Danuvina Alacris háromnapos százhalombattai programja rengeteg érdeklődőt vonzott, a hajó pedig Ercsiben állt meg legközelebb.




A projekt koordinátorai: KÖME, BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék, Spatialist Kft.


Az Interreg Duna Transznacionális Program az Európai Unió által finanszírozott program. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

77 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page