top of page

Living Danube Limes – Élő Dunai Limes – Mitől sikeres a Danuvina Alacris római őrhajó útja a Dunán?

Frissítve: 2022. szept. 15.


Fotó: Pálvölgyi Ádám, Hamza Márkó

Amikor 2020 nyarán elkezdtük a Living Danube Limes – Élő Dunai Limes – Interreg projektet, csak a sötétben tapogatóztunk. Tudtuk, hogy valahol Németországban nagyon tudományos és nagyon hagyományőrző megközelítéssel készül egy római őrhajó, melyet majd 2022 nyarán vízre bocsátanak és 20 pár, kéthetente cserélődő önkéntes legénységgel végig eveznek vele a Dunán, egészen a Fekete- tengerig. A mi dolgunk többek között az lesz, hogy megszervezzük a hajó megállóhelyein a szálláshelyeket, ellátást és némi fogadtatást... és hát találjuk ki, segítsük mindennek a kommunkiációját. Csupán sejteni véltük, hogy nagy élmény részesei lehetünk majd.


Connecting Cruise – az indulásra ez lett a program alcíme. És valóban, miközben az előkészületek során puzzledarabonként kerestük és raktuk össze a római múlt emlékeinek kortárs megfelelőit, a megvalósulás során ezek a darabkák már maguktól érkeztek, találták meg helyüket önállóan és sodróan. Nap mint nap gazdagodott a program, csörögtek a telefonok, érkeztek az érdeklődők, a települési meghívások, mediainterjúk. Feléledt a Duna mente, immár nem csak a fényességes Dunakanyarban, hanem a csendesebb dél Duna-szakaszon is. Falvak és kisvárosok lakói mozdultak meg: kisebb flották eveztek izgatottan eléjük, a parton lévők türelmesen várták a hajó csendes és szelíd kikötését, visszafojtott ámulattal hallgattuk az evezőcsapásokat, a kapitány vezényszavait. Megható és nagyon emberi pillanatok voltak ezek a megérkezések és elindulások, az emberi erő és összefogás megtestesülései.



Sokat gondolkozunk a titkon... talán éppen ez az: egy -egy közösség összefogása a fogadásban, a megmutatkozásban, a vendéglátásban. Itt vagyunk, térjetek be hozzánk is! Nézzétek mennyi kincsünk van a múltból eredően és a jelenben élve!


Történések a Dunán a Danuvina Alacris lussoria típusú római őrhajó magyarországi útján 2022. augusztus 11- szeptember 1 között.

  • 08.11. Esztergom, Evezős Hajós Egylet tábora, a fogadásba bekapcsolódtak Tokod római hagyományőrzői is korhű ruháikban, finom falatokkal és néhány bemutatkozó szóval. Látogatás a Magyar Nemzeti Múzeum Balassa Bálint Múzeumban.

  • 08.12. Visegrád- táborozás és vendéglátás Sportcentrumban. A Soproni Sándor Római Hagyományőrző Egyesület római ruhákban fogadta a hajósokat. Kiegészítésül a Sibrik dombi ásatás és a Salamon torony megtekintése.

  • 08.13. Szentendre – Postás strand, Kacsakő bisztrós pihenő, reggeli a városi termelői piacon, séta a városban. Sok civil érdeklődő, a hajó vezetett megtekintése elkezdődött.

  • 08.14.-15. Budapest – Óbuda, táborozás a Külker Evezős Klubban, csapatváltás, Budapest Történeti Múzeum Aquincumi Múzeumának vezetett megtekintése.

  • 08.16. Átevezés Budapesten, BME Evezős klub kísérete, Varga Ádám, a tokiói olimpia ezüstérmes (kajak) műegyetemi hallgatója is a hajón, magas rangú fogadás az egyetem épületében, amelyen részt vett Dr. Csiszár Emília rektorhelyettes asszony, Révész Máriusz - Aktív Magyarországért felelős államtitkár, Németh Gábor főosztályvezető úr és Oroszi Viktor referatúravezető úr - Külgazdasági és Külügyminisztérium, Stephen Halligan - Project Officer, Managing Authority - Danube Transnational Programme, Ministry of Finance. A Műegyetem látogatóközpontjának megtekintése, majd rektorhelyettes asszony átadta a Műegyetem zászlaját a hajó kapitányának, aki továbbvitte azt Százhalombattára. A százhalombattai evezősök a hajó elé mentek, római díszben felöltöztetett hajóval kísérték a legénységet a Pilot Site-ra, ahol fogadó ünnepség várta a hajót, melynek során Török Sándor alpolgármester úr átvette a Műegyetem zászlaját. Százhalombatta lakosai mellett a Legio X. Gemina, a Batta Balett Stúdió, a Matrica Múzeum és Régészeti Park vezetősége és Nyírő László fogadta a legénységet.

  • 08.16.-18. Százhalombatta, Klub Sirály Csónakház a táborhely, mellette a római kori Matrica tábor helyszíne, mint pilot helyszín megtisztítva, a fő falai kitűzve, Legio X Gemina római hagyományőrző légió bemutató állomása, városi Matrica Múzeum tárlata, ünnepélyes fogadás és műsor a kikötéskor, kísérőhajók Érdtől, felvonulás és köszöntés a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásáron. A hajó vezetett megtekintése az érdeklődőknek.

  • 08.19. Ercsi városa és a helyi aktív idősek klubja vendéglátása, a város bemutatása, helytörténeti emlékek. Adonyban a német nemzetiségi önkormányzat fogadása.

  • 08.20. Kulcsra érkezés helyi evezősök kíséretével, majd táborozás Dunaújvárosban. Polgármesteri fogadás, Intercisa Múzeum megtekintése, Parázsvarázs Fesztivál.

  • 08.21. Dunaföldvár, Poszeidón Evezősök kísérete, fogadása, vár és parti sétány megtekintése, helyi festő, Czóborné Boldog Zsuzsanna olajfestménye átvétele, melyet tisztelete jegyéül a Kremsi Dunai Egyetemnek, mint a projekt gazdájának ajándékozott.

  • 08.22. Madocsai megálló, helyi közösség vendéglátása majd Bölcskei táborozás, lapidárium megtekintése, pincelátogatás (Tomolik Pincészet), ismerkedés a helyi ízekkel és borokkal.

  • 08.23.-24. Paks – Dunakömlőd táborhely, városi séta, Lussorium római erőd és Paks Látogatóközpont megtekintése. (a római kor és a jelen találkozása, a vendégek szándékosan római ruháikban járták végig a nagy élményt jelentő kiállítást).

  • 08.25.-26. Fadd-Dombori Szekszárdi Evezősök táborhelye, a holtágnál pihenés, a lakosság és az üdülők szeretettel és várakozással teli fogadása.

  • 08.27.-28. Baja, találkozás és minikonferencia a nemzetközi DanUrB+ projekt résztvevőivel és Baja város vezetőségével, látogatás a Türr István Múzeumban, esti táncház a városi eseményeken, Halászati Miniskanzen és Hajómalom megtekintése, csapatváltás. A hajó vezetett megtekintése az érdeklődőknek.

  • 08.29. Dunaszekcső – Lugio Egyesület vendéglátása az Örökségházban, polgármesteri köszöntő, zenekar, hajós felvezetés, helytörténeti múzeum és Várhegy (római erőd helyszíne) megtekintése. A hajó vezetett megtekintése az érdeklődőknek.

  • 08.30.-31. Mohács város zenés fogadása, vendéglátás sokác bab étellel, Busóudvar és Szent Miklós Vízi- és Taposómalom megtekintése, lángos evés a helyi piacon. A hajó vezetett megtekintése az érdeklődőknek.

  • 09.01. Danuvina Alacris római őrhajó elhajózik Magyarországról. Következő állomás Batina, Horvátország.


Fotó: Kovács Gergő

A hajó legénységéről: Három csapat érintette Magyarországot, a csapatok tagjai Németországból Ausztriából, Litvániából, Liechteinsteinből, Angliából, Spanyolországból, Olaszországból, Szlovákiából, Csehországból és Magyarországról érkeztek. Foglalkozásuk szerint régészek, történészek, doktorandusz hallgatók, történelem vagy az evezés iránt érdeklődők, zenészek, irodalomtanárok, kalandorok. Elmondásuk szerint életük meghatározó élménye lett ez az utazás és nem csak az egyszerű, néha kényelmetlen körülmények miatt. (Sátorban laktak, jellemzően tábori körülmények között étkeztek). A kapitányok is önkéntesek voltak az idősebb és fiatalabb generációból egyaránt, jellemzően nem hajós polgári foglalkozásból érkeztek. Természetesen a hajózásban nagy gyakorlatuk volt, bár ez a feladat minden esetben eltért a korábban szerzett gyakorlati tapasztalataiktól. Egyszóval kihívás volt nekik is a feladat. A legénység körében minden esetben nagy tiszteletnek örvendtek és elfogadást kaptak.



Hogyan is zárhatnánk másként ezt a beszámolót, mint egy lehetséges jövőkép, folytatás felvázolásával:


A projekt szervezői úgy képzelték, hogy az elkövetkező években egy -egy résztvevő országban állomásozik majd a hajó, illetve túrázik a Dunán, beteljesítve újra és újra feladatát, a megteremtve a kapcsolatteremtés lehetőségét időkön és tereken átívelően. Reméljük így lesz és hamarosan újra egyengethetjük útját.


Living Danube Limes Projekt aktív alakítói

Kremsi Dunai Egyetem, Ludwig Boltzmann Intézet, Boris Dreyer professzor a hajó építője, a Friedrich Alexander Egyetem oktatója, és 10 Duna-menti ország 19 projekt partnere, illete 24 társult stratégiai partnere.


A magyarországi szakasz szervezőcsapata:

BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék – Kovács Máté Gergő, Vukoszávlyev Zorán, Kiss Zsuzsanna Emília

Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete – Huszár Zsófia, Pálóczi Réka, Dankovics Rita, Bőczén Árpád

Spatilaist Kft – Kósa Emőke, Szkordilisz Flóra, Tóth Bálint


Fotó: Pálvölgyi Ádám, Hamza Márkó

Főbb média megjelenések listája:

Nemzetközi megjelenéseink


Országos megjelenéseink


Helyi megjelenéseink


A projekt koordinátorai: KÖME, BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék, Spatialist Kft.


Az Interreg Duna Transznacionális Program az Európai Unió által finanszírozott program. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.


135 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page